Είναι γνωστό φρούτο από τα αρχαία χρόνια. Οι ποικιλίες του διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του, λευκό, κόκκινο, μαύρο. Καταναλώνονται νωπά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και φυσικά είναι το βασικό συστατικό για δημιουργία καταπληκτικών κρασιών. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση και αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό διότι είναι εξαιρετικό τονωτικό και άριστο για αποτοξίνωση του οργανισμού. Επίσης, δρά προστατευτικά στην όραση, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων, μειώνουν τις φλεγμονές. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οπότε συντελούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.Οι πολυφαινόλες είναι ένα από τα βασικά συστατικά των σταφυλιών, οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Πάντα να τα πλένετε, πριν τα φάτε ή πριν τα χρησιμοποιήσετε σε συνταγή.